Blogi

03.05.2021

Muistatko vielä miltä pihasi pensaat näyttivät viime kesänä? Oliko pensasalueilla aukkoja tai lehdettömiä oksia? Mikäli pensaat eivät olleet parhaassa loistossaan on aika uudistaa pensaita leikkaamalla. Leikkaus voidaan pensaslajista riippuen tehdä joko alasleikkaamalla tai harventamalla oksistoa. Tässä blogikirjoituksessa kerromme pensaiden alasleikkauksesta.

Pensaiden alasleikkaus on hyvä tapa uudistaa vanhaa ja ehkä jo ränsistynyttäkin pensasryhmää tai yksittäisiä pensaita. Alasleikkauksessa pensaan kaikki versot katkaistaan noin 15-20 cm... Lue lisää

23.03.2021

Onko pihallasi omenapuu, mutta et oikein tiedä kuinka sitä tulisi leikata. Jos haluat omenapuusi näyttävän hyvältä ja tuottavan parempaa satoa, kannattaa sitä leikata säännöllisesti. Tavoitteena omenapuiden leikkauksilla on saada puusta ilmava ja tukevaoksainen. Omenapuun leikkaus ja taivutukset tulisikin aloittaa jo nuorena, jotta puun muodosta ja oksakulmista saadaan optimaaliset omenasadon kasvattamista ja kestämistä ajatellen.

... Lue lisää

16.03.2020

Oikein hoidettuna kuusiaita on helppohoitoinen ja pitkäikäinen. Vuosittaisten leikkausten avulla kuusiaidasta saadaan tuuhea, tasainen ja lumikuormia kestävä. Koska kuusiaitaa ei voi uudistaa lehtipensasaidan tavoin alasleikkaamalla, on kuusiaita muistettava leikata istutuksen jälkeen vuosittain ja oikeaoppisesti.

Kuusiaidat leikataan maalis-huhtikuulla lepotilassa, eli... Lue lisää

12.03.2019
Pihan on talon käyntikortti, minkä vuoksi se olisi hyvä pitää aina siistissä kunnossa. Pihojen ylläpidossa tärkeintä on hoidon säännöllisyys. Esimerkiksi pensaita ei kannata päästää ränsistymään sillä pahimmassa tapauksessa ainoa parantava toimenpide on poistaa ja uusia koko istutusalue. Eikä se ole kovinkaan kustannustehokasta. Sen sijaan hoitotyöt kannattaa jakaa vuosittaisiin töihin sekä 3-5 vuoden välein tehtäviin töihin. Samaan tapaan kuin suunnitellaan kiinteistöjen kunnostustyöt, olisi järkevää suunnitella myös pihan hoitotyöt ja varautua myös taloyhtiön... Lue lisää
16.01.2019
Näin talviaikaan suunnittelemme jo kovasti ensi kesän toimintaa ja laskemme asiakkaille tarjouksia pihasuunnitelmien toteutuksesta. Tarjouspyyntöjä saamme paljon ja tässä pieniä vinkkejä miten saat vertailukelpoisia tarjouksia.
 
 

 
Selkeä tarjouspyyntö helpottaa tarjouksen laskemista.... Lue lisää
29.01.2017

Kevättalven aurinko alkaa pikkuhiljaa lämmittämään. Auringon lämpö ja valo voi vahingoittaa havukasveja ja ainavihantia lehtipensaita. Aurinko saa kasvit haihduttamaan vettä, mutta ne eivät saa jäätyneestä maasta vettä tilalle. Tämä saattaa johtaa versojen ruskettumiseen. Nyt onkin siis jo aika laittaa havupensaiden varjostukset paikalleen.

... Lue lisää

03.01.2017

Loppuviikolle on koko Suomeen ennustettu kovia pakkasia. Viime vuonna juuri tammikuun kovat pakkaset lumettomaan aikaan aiheuttivat paljon talvituhoja kasveille. Vaurioita ilmeni niin vasta istutetuissa kasveissa kuin vanhoissa istutusryhmissäkin. Myös kestäviksi todetuille kasveille tuli vaurioita.

Jos pihallasi on lumettomia tai hyvin vähälumisia istutusalueita, etenkin perennaistutuksia, niin viimeistään nyt kannattaa suojata niitä pakkaselta. Lumi on kasvien paras talvisuoja ja sitä olisikin hyvä kasata istutusalueille. Ottaen tietenkin... Lue lisää

12.01.2016

Näin tammikuun pakkasilla koetuksella ovat niin pihan kasvit kuin kiveysalueetkin. Tässä vinkkejä miten saat kiveysalueet pysymään hyvässä kunnossa myös talven yli.

Siistin ja tasaisen pinnoitteen perusta on hyvin tehdyt pohjatyöt, sillä kun perustus on tehty huolellisesti, ei pienehkö routiminenkaan haittaa, koska roudan sulettua kivet laskeutuvat siististi takaisin paikoilleen. Toisin on asfaltilla, johon tulee murtumia pienenkin routimisen seurauksena.

Jäätä tai pakkautunutta lunta ei kannata poistaa kiveyksen... Lue lisää

14.09.2015

Aurinkoisina ja lämpiminä syyspäivinä on mukava puuhailla pihalla ja valmistella pihaa talven tuloa varten. Suurimman osan syystöistä voi tehdä aina lumien ja roudan tuloon saakka. Pihan siistimistyöt sujuvat seuraavana keväänä sitä helpommin, mitä enemmän on jaksanut tehdä syksyllä. Tässä kuusi syystyötä, jotka olisi vähintäänkin hyvä muistaa.

 Pihan syystyöt

Nurmikon leikkuu... Lue lisää

07.08.2015

Nurmi on yksi pihoilla yleisimmin käytetyistä ja säännöllistä hoitoa vaativista pinnoitteista. Nurmen itämisen odottelu on joskus pitkäveteistä ja rajoittaa pihan käyttöä useamman viikon ajan, mistä syystä siirtonurmen suosio on kasvanut viime vuosina myös kotipihoilla. Tästä blogikirjoituksesta löydät vinkit siirtonurmen asentamiseen. Kuvat ovat kesäkuiselta Oulun työmaaltamme.

Siirtonurmella pihasta saa nopeasti kauniin vihreän ja valmiin näköisen, ja sen voi asentaa kaikkiin paikkoihin, joihin nurmea on tarkoitus laittaa. Lisäksi siirtonurmi... Lue lisää

21.07.2015

Pihojen kasvit kukkivat näin heinäkuun lopulla hyvinkin näyttävästi. Jotta kukinta olisi ensi kesänä yhtä hieno tai vielä upeampi, on nyt aika tehdä syyslannoitus.

Pohjois-Suomessa syyslannoitus kannattaa tehdä jo heinäkuun lopulla tai viimeistään elokuun puoliväliin mennessä kun kasvit ovat vielä kasvussa. Syyslannoituksen tarkoituksena on parantaa kasvien talvenkestävyyttä sekä lisätä seuraavan kesän kukintaa ja satoa.

Syyslannoitteet sisältävät fosforia ja kaliumia sekä hivenaineita. Niistä puuttuu kevätlannoitteiden... Lue lisää

02.07.2015

Pensasaitojen leikkaus on ajankohtaista näin keskellä kesää vaikka säiden puolesta voi tuntua että kesä ei ole vielä kunnolla tullutkaan. Tässä vinkit leikkauspuuhiin.

Istutuksen tai alasleikkauksen jälkeisenä kesänä pensasaidasta leikataan uusi kasvu noin 20 cm korkeudelta ja sivuilta leikataan niin, että pensasaidan leveys on noin 30 cm. Toisena ja kolmantena vuonna pensasaidasta leikataan 15-20 cm saman vuoden kasvusta. Pensasaidan leikkausta jatketaan samaan tapaan kunnes aita on halutun korkuinen ja levyinen.

... Lue lisää

22.06.2015

Havukasveilla saadaan pihalle väriä ja eloa myös lehdettömään aikaan ja toisaalta ikivihreät kasvit luovat hyvän taustan kukkiville kasveille. Yksi paljon käytetty havukasvi on vuorimänty (Pinus mugo). Vuorimännyt kasvavat luontaisesti jopa yli 3 metrin korkuisiksi.

Kääpiövuorimännyn leikkaaminen on ajankohtaista juhannuksen aikaan.
Uusi vuosikasvu... Lue lisää

08.06.2015

Pihakukkojen toiminta perustuu laajoihin yhteistyöverkostoihin. Tiiveintä yhteistyö on oululaisen ympäristösuunnittelutoimisto Carmenia Oy:n kanssa sillä Carmenian yrittäjät ovat mukana Pihakukkojen toiminnassa myös työmailla. Tämä yhteistyön kautta pystymme tarjoamaan asiakkaille kokonaisvaltaista palvelua saman katon alta aina pihasuunnittelusta toteutukseen ja ylläpitoon.

Suunnittelijan ja viherrakentajan välisen yhteistyön lisäksi yhteistyötä tehdään myös koneurakoitsijoiden ja kuljetusliikkeiden kanssa. Sekä tietysti tavarantoimittajien... Lue lisää